Alcohol en sporten: enkele tips!

Alcohol en sporten: Enkele tips!

effecten van alcohol

Alcohol heeft wel degelijk effect op je lichaam en je prestaties tijdens het sporten. Het beste is nog altijd om geen alcohol te consumeren, omdat het geen enkele meerwaarde biedt voor je algemene gezondheid. Wanneer je alcohol consumeert zal de eiwitsynthese in je spieren afnemen. Dit is niet zo gunstig als je spiermassa wilt opbouwen. Daarnaast zal het bij mannen de hormoonproductie van testosteron verlagen en bij vrouwen heeft het negatieve effecten op de lever. Zo kan ik wel nog even doorgaan met negatieve effecten van alcohol … .

Tips als je alcohol wilt nuttigen en zo min mogelijk schade wil voor je sportprestaties

Natuurlijk heeft alcohol ook een sociale functie. Op een zonnige dag een terrasje doen en een lekkere cocktail drinken, daar kunnen veel mensen wel eens van genieten 😊. Daarom geef ik graag enkele tips mee als je toch alcohol in je levensstijl wilt behouden:

  • Als je een avondje uit gaat en je weet dat je alcohol zal drinken, probeer dan voldoende tijd te laten tussen dat moment en je training. Dit helpt om spierafbraak tegen te gaan.
  • Eet vooral (magere) eiwitbronnen en veel groenten en/of fruit. Zo bespaar je calorieën WANT vergeet niet dat 1gram alcohol 7 calorieën bevat! 100ml wijn bevat gemiddeld zo’n 85 kcal.
  • Indien mogelijk vervang je suikerrijke dranken door zerodranken bv vodka met zero redbull of gin tonic met een zero tonic.
  • Als je echt “dronken” wilt worden, dan is het het beste om zoveel mogelijk te drinken op een zo leeg mogelijke maag. Let op: Ik moedig je hier niet aan om te gaan comazuipen!!! Je zal gewoon in totaal minder drinken op een legere maag, aangezien je sneller dronken wordt en zo zul je dus sneller stoppen met drinken.
  • Wil je met vrienden/ vriendinnen gewoon gezellig iets op een terrasje gaan drinken. Spreek dan met jezelf af dat je max 2 of 3 glazen drinkt. Neemt iets speciaals op de kaart wat je thuis nooit zelf zult maken. Geniet van je drankje en schakel daarna over op een zerodrankje of water.
  • Wil je niet echt dronken worden, maar gewoon gezellig een cocktail gaan drinken? Eet dan een eiwitrijke en vezelrijke maaltijd. Vermijd een vetrijke maaltijd.

Als met deze tips al eens probeert rekening te houden, zal je al een groot verschil voelen qua prestaties tijdens je sport en qua vetmassa. Conclusie: Drink met mate en eet zo weinig mogelijk vetten op de dag dat je gaat drinken. Drink op een rustdag en vergeet je eiwitrijke en vezelrijke maaltijden niet op die dag! 😉

Wil jij hulp bij het aanleren van een gezondere levensstijl op maat van jouw huidige situatie? Neem dan gerust contact op via deze link:https://www.fitbycaro.be/contact/

 

 

 

Leave a comment