De belangrijkste factoren voor spiergroei!

De belangrijkste factoren voor spiergroei!

Ben jij zelf al enige tijd bezig met oefeningen in de fitness, maar zie je niet veel resultaat? Dan zou het wel eens kunnen dat je niet zo optimaal traint. Ook voeding en andere leefstijlfactoren spelen natuurlijk ook een grote rol! Daarover later meer ๐Ÿ˜‰

Ten eerste is het belangrijk dat je begrijpt dat het doel van je training adaptatie moet zijn. Om de 4 of 8 weken je trainingsschema veranderen zal je progressie teniet doen. Selecteer een aantal goede oefeningen en word eerst sterk in die oefeningen.
Tijdens het trainen, zullen er microscopische scheurtjes in je spieren ontstaan. Geen paniek! Dit is normaal! Je spieren groeien dus zeker niet TIJDENS je training. Ze gaan vooral groeien tijdens jouw HERSTEL! Af en toe eens een rustdag inlassen is dus zeker ook een goed idee!
Als je een bepaalde (en voldoende) spanning op je spier zet door bv een gewichtje op te heffen, dan zal jouw spier dus beschadigd worden. Deze vermoeidheid zorgt dan voor een vorm van โ€œstressโ€ die dan zal zorgen dat je spier zal adapteren. Jouw spier zal adapteren om zichzelf te beschermen tegen die โ€œstressโ€ in de toekomst. In dit geval bedoelen we met toekomst dus jouw volgende training. Dit is dus de reden dat je spieren zullen groeien!

 

Voor spiergroei zijn er 3 belangrijke factoren:
1) Metabole stress
Hiermee bedoelden ze de ophoping van verschillende producten in jouw spier. Bv.: lactaat, fosfaat en waterstofionen. Die ophoping gaat ook gepaard met een zuurstoftekort (anaerobe inspanning) tijdens je inspanning. Dit voelt als de โ€˜burnโ€™ in je spieren.
2) Mechanische spanning
Wanneer er op een spier aan voldoende mechanische spanning wordt blootgesteld zoals bv een gewichtje dat je optilt, dan zal die spier zich adapteren aan die spanning. Dit is dus wat ik hierboven ook al had uitgelegd.
3) Spierschade
Dit zijn de microscopische scheurtjes in je spieren, maar kunnen ook grotere scheuren zijn in je spieren of bindweefsel en dan heb je meestal een blessure. Dit voel je meestal enkele dagen na een training. De pijn kan starten ongeveer 6 uur na je workout en piekt meestal op 48 uur na je workout. Tot dusver is er nog geen wetenschappelijk onderzoek dat kan aantonen dat spierschade nodig is voor spiergroei. Stijf zijn na je workout is dus geen goede indicator om te denken dat je training optimaal was!!! Stijfheid wordt vooral ervaren bij oefeningen die je niet gewend bent om te doen.

Conclusie
Het belangrijkste type stress voor spiergroei is mechanische spanning! De andere 2 factoren spelen ook een rol bij spiergroei, maar het direct ondersteunende bewijs is daar minder overtuigend. Spiergroei is vooral een lokaal proces! Je kan dus je bilspieren trainen en je armspieren niet. Je zal dan alleen je bilspieren zien groeien ๐Ÿ˜‰ Spieren groeien onafhankelijk van elkaar.

Wil jij graag trainen met een optimaal schema gemaakt volledig op maat van jouw leefstijlfactoren? Boek dan nu een GRATIS intakegesprek via deze link:https://www.fitbycaro.be/contact/

 

 

Leave a comment