Full body of toch een split schema?

Full body of toch een split schema?

Ik zie zeer veel verschillende schema’s passeren bij verschillende mensen. Sommigen willen goed ‘the burn’ voelen in hun spieren tijdens het trainen en splitten hun schema in bv een legday, een pushday, pullday en nog een legday. Anderen werken dan weer met een full body waarbij ze in 1 schema verschillende spiergroepen trainen.

In mijn vorig blogartikel (zie link)  https://www.fitbycaro.be/wat-is-dat-nu-precies-metabolisme/  heb je kunnen lezen hoe je je metabolisme een boost kan geven. Laten we nu eens even kijken als we willen starten met krachttraining, waarmee we rekening dienen te houden voor het kiezen van een goed schema!

Wat is nu het beste?

Wel dit hangt af van verschillende factoren. Als jij een beginner bent en je bent totaal niet vertrouwd met krachtsport, dan raad ik je eerst een full body workout aan. Je traint dan gemakkelijk 2x per week iedere spiergroep wat voordelig is voor je spiergroei als beginner. Je hoeft dan zeker ook nog niet 5x/ week te trainen, maar 2 – 3x/ week is dan zeker voldoende.

Anderzijds zijn er soms mensen die graag aan krachttraining beginnen i.f.v. een bepaalde sport bijvoorbeeld lopen, fietsen, tennissen, voetbal, … . Ook hier is het belangrijk hoe gevorderd elke spiergroep bij je is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je quadriceps al zeer gevorderd is en je zeer volumeuze bovenbenen hebt, maar dat je glutes nog beginner zijn en dat de reden is dat je een platte ‘kont’ hebt. Hou hier dus ook zeker rekening mee dat dit per spiergroep dus ook verschillend kan zijn. Als jij recreatief graag 2x/week 40 minuten gaat lopen, dan is een split schema hoogstwaarschijnlijk handiger voor je. Anders zal je vaak zware benen hebben en zal dit je prestaties bij het lopen niet echt bevorderen. Als je dus op dag A je bovenlichaam traint tijdens je krachtschema, dan kan je daarna prima nog een loopje gaan doen zonder zware benen. Een split schema kan in sommige gevallen dus wel handig zijn als je nog andere sporten uitvoert. Je kan ook kiezen voor een full body schema, maar je volume bij bepaalde spiergroepen dan wat lager leggen en 6 uur tussen je cardiosessie en je krachttraining behouden. Zo zal je cardio je krachttraining niet gaan schaden. Je moet hier natuurlijk wel de tijd voor hebben die dag.

Zeer gevorderde sporters zullen zelfs 2x/ dag moeten trainen, maar deze populatie komt niet vaak voor.

Een voordeel van een full bodyschema is wel dat je soms veel meer volume kan draaien en je je tijd efficiënter kan inzetten.

Tot slot moet je ook kijken naar factoren zoals: hoe ziet iemand zijn dag eruit? Wat doe je buiten de krachttraining nog van beweging/ sport? Hoe zit het met jouw slaap? Ervaar je veel stress? Hoeveel tijd heb je om te sporten?

Wat als ik een beginner ben en graag wil starten met krachttraining?

Als jij na de feestdagen graag wilt opstarten in de fitness en je ligt al enige tijd stil qua sporten/ bewegen, dan raad ik je aan om te starten met een full body schema. Begin met 2x/ week iedere spiergroep te trainen en doe minstens 8 setjes per spiergroep. Wanneer je te snel te veel wilt gaan doen, wordt het risico op blessures hoog! Het beste is om te zoeken naar iets dat duurzaam is en dat je dus lang kan volhouden. Als je merkt dat het je lukt om 2x/ week in de fitness te geraken, maar 3x/ week moeilijk is, laat het dan bij 2x/ week. Je doet liever 2x/ week een goede krachttraining met volle focus! Heb je daarbuiten dan wel nog tijd om op een andere dag een klein loopje of fietstochtje te doen, doe dat dan en zie dit dan als een extra 😉

Gezonder en fitter worden doe je niet alleen maar door 2x/ week te gaan sporten. Ook in je dagdagelijkse leven zal je dingen moeten gaan aanpassen, maar daarover meer in een volgend blogartikel 😊

Heb je nog vragen of kan ik je helpen met het opstellen van een geoptimaliseerd schema volledig op jouw maat? Stuur dan gerust een berichtje om een intake in te plannen via deze link:https://www.fitbycaro.be/contact/

 

 

Leave a comment