Het belang van eiwitten in jouw voeding!

Het belang van eiwitten?

1.    Waarom eiwittten belangrijk zijn als je sport?

Als men aan krachtsport doet dan zal men vaak in de voeding de nadruk leggen op eiwitten. Iedere coach zal zeggen dat je dan veel eiwitten moet consumeren, maar waarom is dat nu zo belangrijk?

Kort gezegd: Tijdens het trainen breek je je spieren eigenlijk af. Er zullen microscopische scheurtjes ontstaan in je spieren en deze moeten herstellen. Wanneer jij voldoende eiwitten inneemt gedurende de hele dag, dan zullen er genoeg eiwitten in je bloed zitten die deze scheurtjes kunnen helpen met genezen. Veel mensen denken dat ze dan vooral NA de training veel eiwitten moeten eten, maar het is belangrijk om heel de dag door een goede eiwitinname te hanteren. Ik raad persoonlijk aan om bij elke maaltijd zo’n 20g eiwitten te hanteren als minimum. Na een training of voor het slapengaan mag dit iets hoger zijn bv 30 – 40g. Dit hangt natuurlijk allemaal af van jouw lichaamssamenstelling, gewicht, lengte en hoeveel maaltijden/ dag jij eet.

2.    Waar bevinden die eiwitten zich in jouw lichaam?

40% van de lichaamseiwitten bevindt zich in jouw spieren, meer dan 25% in je organen en de overschot zit in je bloed en jouw huid. Eiwitten zijn dus wel degelijk belangrijk voor jouw lichaam en gezondheid!

3.    Functies van eiwitten

Eiwitten bestaan uit aminozuren. We hebben essentiële aminozuren en niet- essentiële aminozuren. Die eerste groep moeten we uit onze voeding halen omdat ons lichaam deze NIET zelf kan aanmaken, terwijl de tweede groep wel zelf kan aangemaakt worden door ons lichaam.

De essentiële aminozuren (9) zijn: leucine, isoleucine, valine, lysine, tryptofaan, threonine, fenylalanine, histidine en methionine.

Deze namen zal je soms wel eens op verpakkingen zien staan bv bij BCAA’s (drankjes) of eiwitrijke producten.

Wat zijn nu de belangrijkste functies van eiwitten in ons lichaam?

  • Herstel van spieren en spieropbouw
  • Boodschappers: sommige eiwitten zijn hormonen en dienen als boodschappers om bepaalde processen in ons lichaam te kunnen (de)activeren.
  • Buffers: bv de Ph- waarde van het bloed onderhouden (zuur-base)
  • Vochtbalans regelaars: Ze reguleren de vochtwaarden in ons lichaam.
  • Transport: Sommige eiwitten zullen hormonen of medicatie transporteren in je lichaam.

Eiwitten zijn dus de primaire bouwstenen van het menselijk lichaam! Ze vervullen tal van functies en zijn dus ook belangrijk als je niet aan krachtsport doet!

4.    Hoe worden eiwitten gebruikt in ons lichaam? (eiwit metabolisme)

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Ons lichaam zal een eiwit moeten afbreken om aan een aminozuur te geraken. Dit kunnen zowel eiwitten zijn vanuit de voeding (exogeen) als van uit ons lichaam zelf (endogeen). MAAR ons lichaam kan nooit in een positieve eiwitbalans verkeren zonder exogene eiwitten dus daarom is het belangrijk dat we ook eiwitten uit onze voeding halen! Anders zou ons lichaam op de ene plek telkens haar eigen eiwitten afbreken om ergens anders weer eiwitten op te bouwen.

Er bestaan zowel plantaardige als dierlijke eiwitbronnen. De dierlijke zijn wel van een hogere kwaliteit voor ons lichaam bv vlees, vis, zuivel. Plantaardige eiwitbronnen zijn bv granen, bonen, bepaalde groenten.

DUS CONCLUSIE: Om in een positieve eiwitbalans te verkeren moeten we eiwitten uit onze voeding halen! De eiwitten worden dan verteerd tot aminozuren en daarna geabsorbeerd in ons lichaam.

 

Heb jij nog vragen i.v.m. eiwitten en jouw voeding? Weet je niet goed of je wel voldoende eiwitten inneemt of heb je hulp nodig bij het samenstellen van jouw maaltijden? Contacteer me dan gerust via deze link: https://www.fitbycaro.be/contact/

 

 

 

 

Leave a comment