Deprecated: Required parameter $submit_text follows optional parameter $list in /customers/d/9/a/fitbycaro.be/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/helpers.php on line 14 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/9/a/fitbycaro.be/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/helpers.php:14) in /customers/d/9/a/fitbycaro.be/httpd.www/wp-content/plugins/download-monitor/src/DownloadHandler.php on line 359 Intermittent Fasting (IF): Do's & Don'ts - Fit by Caro

Intermittent Fasting (IF): Do’s & Don’ts

Intermittent Fasting (IF): Do’s & Don’ts!

Intermittent fasting blijft iets zeer populair onder de bevolking. Is dit nu goed of slecht? Helpt het om af te vallen? Waar moet je zeker mee rekening houden als je dit wilt doen?

Is intermittent fasting een goed idee voor jou?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je goed begrijpt dat je niet zal afvallen door een intermittent fasting dieet. Je zal afvallen omdat je in een energietekort zit. Als persoon A 1800 kcal inneemt per dag door te ontbijten om 12h, lunchen om 16h en een avondmaal om 20h en persoon B neemt ook 1800kcal in per dag, maar ontbijt om 8h en neemt lunch om 12h en neemt avondmaal om 18h, zolang ze beiden in een energietekort zitten op 1800kcal zullen ze afvallen.

Intermittent fasting = intervalvasten. Dit is iets anders dan onregelmatig eten. Intervalvasten is gestructureerd. Je eet dus op geplande tijdstippen. Personen met een onregelmatige maaltijdfrequentie eten telkens op verschillende tijdstippen. Zij zullen meer geneigd zijn om tussendoor te snacken ene ten dan eigenlijk soms de hele dag door. Dit heeft veel nadelen voor je lichaam bv.: hogere bloeddruk, verstoring van het ritme van je eetlust wat kan leiden tot meer hongergevoel, lager thermisch effect van voedsel (energie die je verbrand door voedsel te verteren) en tot slot als je eet op een tijdstip dat je lichaam niet gewend is, zal je meer insuline produceren dan normaal.

Sommige mensen vinden IF iets vreemds, terwijl iedereen eigenlijk een beetje aan intervalvasten doet bv als je de hele nacht slaapt, dan eet je ook 8 uur lang niks. Zo speciaal is intervalvasten dus niet. Of je dus een ontbijt neemt of niet, zolang je dit consistent doet (dus iedere dag), heeft dit geen speciale effecten op je lichaamssamenstelling, metabolisme of je eetlust.

Conclusie: Als jij in de ochtend vaak vroeg moet opstaan en veel dingen te doen hebt, dus veel energie nodig hebt, dan is het voor jou geen goed idee om aan ochtend- intervalvasten te doen. Anderzijds als jij in de ochtend niet zo zeer cognitief moet functioneren en niet veel energie nodig hebt, kan je perfect aan ochtend- intervalvasten doen. Een voordeel kan dan zijn dat je in de avond een grotere maaltijd kunt eten, wat fijn is als je in een energietekort wilt zitten om af te vallen. ’s Avonds gaan uit eten met vrienden is dan perfect mogelijk, ook als je in een energietekort wilt blijven. Tot slot heeft men gezien in studies dat vrouwen sneller aan impulsief eetgedrag gaan leiden en kunnen daardoor meer moeite hebben met een IFdieet. Dit geldt natuurlijk niet voor alle vrouwen. Als jij je goed voelt op een IFdieet, doe dat dan ook! Hou er als krachtsporter wel rekening mee dat verlengde perioden van vasten nadelig kunnen zijn voor spiergroei! De negatieve effecten van ochtend – intervalvasten treden op rond 20 uur. Voor een IFdieet is de richtlijn voor een vastperiode 16 uur.

Mijn mening: Als jij je goed voelt met IF, doe het dan! Hou er wel rekening mee dat de periode dat je niet eet, je onbewust minder zal bewegen en je cognitief functioneren ook minder zal zijn. Bij sommige vrouwen kan dit impulsief eetgedrag opwekken, dus wees hiervoor alert! Voor vrouwen met overgewicht is dit niet aan te raden. Mannen die een doorsnee kantoorbaan hebben, kunnen dit dan weer wel toepassen. Heb je van nature geen honger in de ochtend, moet je jezelf ook niet verplichten om te ontbijten. Wil jij in de avond meer kunnen eten of heb jij vaak sociale verplichtingen dan is dit wel weer aan te raden.

Heb je nog vragen omtrent intermittent fasting? Wil jij graag starten of heb je hulp nodig bij jouw dieet? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen en boek een gratis intakegesprek via deze link:https://www.fitbycaro.be/contact/

 

 

 

Leave a comment