Is een ketogeen dieet iets voor mij?

In deze blog bespreek ik wat een ketogeen dieet juist is en voor wie het nuttig kan zijn of juist helemaal niet nuttig kan zijn.

WAT IS EEN KETOGEEN DIEET?

Om te weten of een ketogeen dieet nu wel iets voor jou is, moet je eerst weten wat het precies betekent. Bij een ketogeen dieet ga je zeer weinig koolhydraten innemen omdat je ketose wilt nastreven. Bepaalde weefsels in ons lichaam zoals bv onze hersenen kunnen als brandstof geen vetten gebruiken. Wanneer er dus weinig koolhydraten geconsumeerd worden, zal onze lever vetzuren omzetten in ketonen. Onze hersenen kunnen deze ketonen dan als brandstof gebruiken. Er zijn dus twee voordelen van ketonen:

 1. Ketonen vervangen glucose (suiker) als brandstof in ons lichaam.
 2. Het transport van ketonen in ons lichaam verloopt makkelijker tegenover het transport van vetzuren.

Tijdens je nachtrust of tijdens intense beweging zal het lichaam ook ketonen produceren. Het is dus een normaal onderdeel van het menselijk lichaam. Iemand is in ‘ketose’ vanaf een bepaalde concentratie ketonen in zijn/ haar bloed. Ketose is een middel om af te vallen, maar geen doel. Afvallen doet men nog steeds hoofdzakelijk door in een energietekort te verkeren.

De meeste keto- adaptaties duren ongeveer 2 weken.

Sommige mensen ervaren in de eerste week een ‘keto-griep’. Dit komt omdat veel mensen te weinig groenten eten en daardoor te weinig kalium en magnesium opnemen. Het is dus belangrijk om tijdens een ketogeen dieet voldoende groenten te eten en gebruik te maken van gejodeerd keukenzout. In sommige gevallen is suppletie van magnesium ook aan te raden.

Een ketogeen dieet heeft meestal een hongerremmend effect, maar dit kan wel 3 weken duren vooraleer men dit ervaart. Verder hebben ze geen negatieve effecten op je krachtprestaties! Bij zeer anaerobe sporten zoals teamsporten, lopen, enzo. heeft dit wel negatieve effecten.

Het grootste verschil met een gewoon dieet, zijn de extreem lage koolhydraatinnamen. Men wil zoveel mogelijk koolhydraten nog kunnen eten, waarbij men nog steeds het gewenste niveau van ketose blijft behouden.

Waar dien ik op te letten tijdens een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is niet zomaar minder koolhydraten eten. De juiste voedselkeuzes maken, voldoende groenten en vooral veel vezels innemen is belangrijk! Vbn voedselproducten: avocado, noten, zalm, kaas, vlees, … . Het is dus niet enkel spek met eieren en boter 😉

Bovenstaande foto is bloemkoolrijst met groene pesto en mozzarella. Gezond receptje dat ketogeen is!

Voor wie is een ketogeen dieet geschikt?

Voor mensen met overgewicht die vooral vaak en snel honger hebben en geen problemen hebben met enkele restricties in hun dieet. Een nadeel bij een ketogeen dieet is bijvoorbeeld dat het moeilijker is om te gaan uiteten, omdat je dan niet altijd goed weet of ze koolhydraten op je bord gaan gooien of niet + er zijn dan ook veel verleidingen zoals frieten, brood, aardappelen, rijst, pasta, … . Daarnaast is het ook goed voor bodybuilders omdat de hoge vetinname goed is voor de anabole hormoonproductie. Het zorgt ook voor een goede hongerremming en geeft mentale stabiliteit.

 

Voor wie is een ketogeen dieet NIET aan te raden?
 • Mensen die vooral anaerobe duursport beoefenen
 • Mensen met schildklieraandoeningen
 • Personen die vaak en graag buitenshuis gaan uit eten
Voordelen van een ketogeen dieet

Een ketogeen dieet heeft ook tal van voordelen die ik hieronder zal opnoemen:

 • Onder controle houden van epilepsie
 • Verlichten van klachten bij migraine
 • Positief effect op hart en bloedvaten
 • Beschermend effect tegen kanker
 • Goed tegen acne
 • Verlaagt de bloedsuikerspiegel
 • Effectieve behandeling tegen diabetes
 • Hongerremming
 • Goed voor de anabole hormoonproductie

 

 

 

 

 

Leave a comment