Omgaan met eetbuien

Omgaan met eetbuien

OMGAAN MET EETBUIEN

Eerst en vooral leg ik even het verschil uit tussen een eetbui en overeten. Men spreekt over een eetbui wanneer er een echte DRANG is naar eten. Het maakt niet uit wat je in je mond steekt, als je maar kan eten. Bij overeten ga je te veel eten omdat je het gewoon lekker vindt.

ONTSTAAN VAN EETBUIEN

Ze ontstaan meestal doordat we overdag al veel keuzes hebben moeten maken of een zware mentale job hebben. Naar de avond toe is onze (mentale) energie op om nog goede overwegende en dus rationele keuzes te kunnen maken omtrent onze voeding en BAM de hele zak chips is leeg!

Wanneer je kom af wilt maken met je eetbuien, besef dan dat dit een langdurig proces is, maar het goede nieuws is dat het zeker MOGELIJK is! 🙂

ENKELE TIPS OM KOM AF TE MAKEN MET JE EETBUIEN:
  1. Als je weet dat je vooral ‘s avonds vaak last hebt van een eetbui, bereid je hier dan op voor. Zorg dat je overdag al voldoende hebt gegeten, ga een wandeling maken voor het slapengaan om je gedachten af te leiden, zit niet in dezelfde ruimte waar al je voeding ligt e zorg dat je niet alleen bent of bel een vriend(in) op.
  2. Zoek meer en andere ontspanning voor in de avond. Als je het telkens moeilijk hebt als je TV kijkt ‘s avonds, doe dan eens een andere activiteit dan TV kijken. Maak een lijstje met alternatieven die je kan uitproberen. Belangrijk is dat je deze lijst al op voorhand maakt!
  3. Plan overdag ook eens een relaxmomentje in voor jezelf! Doe niet al je werk in 1 keer, maar splits dit op.
  4. Word je bewust van je eigen gewoonten bv: Je gaat een paar keer op vrijdag na het werk naar de frituur dan kan dit al gauw een gewoonte worden.Of je neemt een aperitiefje na het werk en voor je het weet aperitief je dagelijks.
  5. Geloof in jezelf!
Leestips:

In het boek ‘The Power of Habit’ spreekt men bij gewoontes van 3 opeenvolgende fase:

  1. de cue/ trigger
  2. de routine/ het gedrag
  3. reward/ beloning

Zoek deze eens bij jezelf en noteer ze.

Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat FALEN er nu éénmaal bij hoort! Je kan een slechte gewoonte niet afleren, maar wel een nieuwe gewoonte aanleren!

Leestips: ‘The Power of Habit’ van Charles Duhigg en ‘Weet waarom je (te veel) eet van An Beazar

 

Ervaar jij problemen met eetbuien en wil je hieraan werken dan kan je bij FitbyCaro terecht! Neem gerust contact op voor meer info via deze link:

https://www.fitbycaro.be/contact/

Leave a comment