Waarom de meeste diëten falen?

Veel mensen zijn in hun leven al eens op dieet geweest. Meestal vallen ze dan een paar kilo af en zijn ze blij. Plots gaat hun gewicht niet meer omlaag en zien ze geen progressie meer. Erger nog ze werden door hun dieet verboden om bepaalde voedingsproducten te consumeren en nu hunkeren ze terug naar die ene reep chocolade of pizza. De hunkering wordt steeds groter en voor ze het goed en wel beseffen hangen die verloren kilo’s er terug aan.

Is dit herkenbaar?

Voor veel mensen dus wel! Hoe komt het dat mensen vaak terug bijkomen na een bepaald dieet, het zogenaamde jojo – effect? Omdat ze er niet hun levensstijl van gemaakt hebben! Als je wil dat er iets verandert aan jouw lichaam zoals afvallen, fitter worden of gespierder worden, dan moet je bepaalde gewoonten in je dagdagelijkse leven gaan veranderen om dit blijvend te kunnen volhouden! En ja dit vraagt wat tijd 😉 Mensen willen vaak zeer snel resultaten zien, maar vergeten soms te kijken naar het hele proces dat ze al hebben afgelegd. Bijvoorbeeld: Een klant is nog ‘maar’ 2 kilo afgevallen, maar ondertussen komt hij/zij wel 3x/week sporten en eet hij/zij inmiddels veel gezonder en meer gebalanceerd tegenover voor de coaching. Dan heeft die klant al heel veel progressie geboekt, ook al kijkt de klant enkel naar het aantal kilo’s dat hij/zij verloren is. Men moet dan leren om meer naar het gehele proces te kijken i.p.v. enkel te kijken naar dat ene cijfer op de weegschaal. Voor meer info hierover klik op deze link: https://www.fitbycaro.be/wat-betekent-het-getal-op-de-weegschaal/ Het kan ook zijn dat die klant wel degelijk al in vetmassa is afgevallen, maar door aan krachttraining te doen komt hij/ zij bij in gewicht. Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet!

Het belangrijkste hier is dat je bepaalde gewoonten gaat creëren. Als je het dan eens moeilijk hebt, dan val je niet zo snel terug in je oude, slechte gewoonten zoals bv een hele zak chips leeg eten als je je verdrietig voelt. Als je je tanden poetst bijvoorbeeld dan denk je hier ook niet meer bij na. Je doet dit misschien niet zo graag, maar je doet het gewoon omdat het van kleins af aan al een gewoonte is. Dit moet ook zo worden met wekelijks bewegen en gezond te eten. Hoe je dit precies doet kan je leren via mijn coaching zowel bij de online coaching als bij het pakket van de voedingslessen.

Een tweede reden dat diëten vaak falen is het fenomeen ‘honger’. Mensen denken vaak dat ze ‘honger’ hebben als ze aan het diëten zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Honger is een psychologisch fenomeen! Honger wordt ook vaak verward met ‘een goestingske’. Als je alleen al ‘denkt’ dat je zeer weinig calorieën eet per dag, beïnvloedt dat al jouw verzadiging!

Tenslotte is het verbieden van bepaalde voedingsproducten ook een echte boosdoener voor het slagen van diëten! Je hersenen gaan dan juist nog meer aan die voedingsproducten denken dan voorheen. Dit is te vergelijken bij een kind/ puber dat iets niet mag doen, dan doet die dat juist wel!

Wil jij meer te weten komen over hoe je kan afvallen zonder daarna terug al die kilo’s aan te komen? Wil jij meer leren over hoe je bepaalde voedingsproducten waarvan jij denkt dat ze ongezond zijn, kunt omtoveren in een gezond recept? Heb jij geen idee hoe je die nieuwe gewoonten moet aanleren of hoe het komt dat je telkens die hele zak chips leeg eet, ook al voel je je de dag erna schuldig over? Volg dan zeker eens het voedingslessenpakket of laat je 3 maanden online begeleiden en volg de ‘Online Powercoaching’! Hierin leer je alle tips en tricks! Voor meer info over deze diensten klik op deze link: https://www.fitbycaro.be/diensten/

 

Leave a comment