Wat betekent het getal op de weegschaal?

 

 

Wanneer we willen afvallen moeten we voor langere tijd in een energietekort zitten. Men moet dus minder energie (voedsel) innemen dan dat men verbruikt. Men kan ook meer energie gaan verbruiken bijvoorbeeld door te gaan lopen,fietsen,… of een combinatie van beiden.

Wanneer je op de weegschaal gaat staan, gaat die je TOTALE gewicht weergeven. De weegschaal maakt geen onderscheid tussen je botten, spiermassa, vetmassa, vocht, … . Het kan dus niks zeggen over jouw lichaamssamenstelling. Bijvoorbeeld: Persoon A weeg 100kg maar heeft een vetpercentage van 10% en persoon B weegt ook 100 kg, maar heeft een vetpercentage van 30%. Beiden zien hetzelfde getal verschijnen op de weegschaal, maar hun lichaamssamenstelling is volledig verschillend!

Stel dat je je nu iedere ochtend zou wegen en je weegt plots 2 kilo meer, dan moet je goed beseffen dat dat niet per se betekent dat je 2 kilo vetmassa bent aangekomen. Dit geldt ook omgekeerd. Als je op 1 dag 2 kilo kwijt bent, wil dat ook niet per se zeggen dat je 1 kilo vetmassa kwijt bent.

Waar moeten we dan allemaal mee rekening houden als we dat getal zien op de weegschaal?

  • De vochtbalans

Een verandering in de vochtbalans kan al snel voor een sterke daling of stijging zorgen in gewicht.  Dit kan zelfs gaan over enkele kilo’s. Het heeft niks met vet te maken, maar met (de)hydratatie. Ons lichaam kan bijvoorbeeld meer vocht vasthouden tijdens de menstruatie of lactatie bij vrouwen, bij warm weer (gezwollen voeten), de zwaartekracht (als men lang moet rechtstaan), bij een voedingstekort, medicatie of door medische redenen zoals een verstoorde nierfunctie. We gaan geen vocht ophouden door te veel water te drinken. Bij een gezonde persoon zal het teveel aan water verwijderd worden uit ons lichaam door onze nieren. Als je veel zweet zal je ook minder wegen. Alcoholconsumptie zal zorgen voor dehydratatie. Al deze factoren hebben dus invloed op je lichaamsgewicht, maar niet op je vetmassa!

  • Zoutinname

Dit gaat samen met de vochtbalans. Als je veel natrium in je lichaam hebt, door veel zout te eten dan zal je ook veel vocht ophouden in je lichaam. Zout gaat vocht vasthouden. Dus als jij op een avond een pak friet eet met veel zout of sushi met veel sojasaus(zoutrijk), dan is de kans groot dat je de ochtend nadien meer zal wegen dan de dag ervoor. Dit wil niet zeggen dat je aangekomen bent in vet of spieren, het is puur vocht dat je hebt opgehouden. De dag daarna kan het zijn dat je gewicht alweer daalt.

  • Koolhydraatinname

Koolhydraten kunnen in ons lichaam opgeslagen worden onder de vorm van glycogeen. Bij elke gram koolhydraten die ons lichaam opslaat als glycogeen, wordt er ook 3 gram vocht opgeslagen. Koolhydraten vind je terug in bv.: pasta, brood, rijst, aardappelen, … . Het is dus logisch als je op dieet gaat en je eet minder koolhydraten dan voordien, dat je lichaamsgewicht zal dalen. Dit is geen vet dat je verliest, maar weer vocht. Zeker de eerste week kan dit voor een sterke daling zorgen bij bv een koolhydraatarm dieet of een ketogeen dieet.

 

  • Stress

Chronische stress kan veranderingen in hormonen teweegbrengen zoals cortisol.  Hierdoor zou je weer meer vocht kunnen ophouden. Het gevolg hiervan kan dan gewichtstoename zijn, maar ook gewichtsbehoud ondanks dat je in een energietekort zit. De impact van stress is dus enorm!!!

  • Hormonen

Cortisol kan zoals hierboven besproken een invloed hebben op je lichaamsgewicht, maar ook de vrouwelijke geslachtshormonen kunnen dat. Tijdens de menstruatiecyclus kan dit schommelingen geven van 0.5kg tot zelfs 5kg.

  • Spierschade

Tijdens krachttraining treedt er spierschade op. Dit is nodig voor spiergroei. Hierdoor kan er spierzwelling ontstaan waarbij we weer meer vocht gaan ophouden wat dan weer voor een gewichtstoename kan zorgen.

  • Creatinesuppletie

Creatine is een van de weinige supplementen die echt zijn geld waard is! Creatine voorziet het lichaam van middelen om snel energie te blijven produceren en is een buffer tegen vermoeidheid bij krachttraining. Wat velen niet weten als ze dagelijks creatine suppleren dat dit ook kan zorgen voor het ophouden van vocht. Typische onderhoudsdoseringen zijn 5g per dag, wanneer men 3g per dag consumeert zal de vochtretentie ook wat minder zijn.

Tenslotte zal men ook minder wegen, als men minder eet. Men heeft dan minder volume in de maag en darmen dus is het logisch dat je lichaamsgewicht dan ook daalt.

Denk dus even aan al deze factoren als je kijkt naar je lichaamsgewicht en sla niet onmiddellijk in paniek als je 2 kilo op 1 dag bent aangekomen. Ik raad aan om je dagelijks te wegen en hier telkens een weekgemiddelde van te nemen. Verder kan je ook één keer per maand foto’s trekken van jezelf en deze vergelijken om te zien of je vetmassa kwijt bent. Ook omtrekmetingen zijn zeer nuttig als je wilt weten of je nu effectief vetmassa aan het verliezen bent of niet.

Laat het getal op de weegschaal je gemoedstoestand niet verpesten! JIJ bepaalt zelf waar je naartoe wilt en hoe je je voelt, niet de weegschaal!

 

Heb je moeite met motivatie? Dan is dit artikel ook iets voor jou: https://www.fitbycaro.be/hoe-blijf-je-gemotiveerd/

Leave a comment