Wat is ad libitum diëten?

Er bestaan vele soorten diëten en dat maakt het ook zo moeilijk want wat is nu het beste dieet? Dit is allemaal zeer afhankelijk van jouw levensstijl en jouw doelen. Hieronder leg ik uit wat ad libitum diëten betekent omdat dat iets is dat ik vaak mensen aanleer. Het is vooral bedoeld voor mensen die willen afvallen en hun ‘nieuwe’ gewicht dan ook willen behouden op lange termijn! Het is dus iets dat je je hele leven kan volhouden en dat is juist het belangrijkste! Dat jij een manier vindt die jij jouw hele leven lang kan volhouden en waarmee jij tevreden bent met jouw lichaam!

Ad libitum wil letterlijk zeggen ‘eten tot je verzadigd bent’.

Met het woord dieet denken veel mensen al direct dat ze bepaalde producten niet gaan mogen eten. Geen paniek! Ik gebruik het woord ‘dieet’ in de vorm van mijn ‘eetgewoonten’ en dus niet als restricties.

Iedereen kan ad libitum diëten, maar het is wel belangrijk dat je eerst leert om inzicht te krijgen in voedingsproducten. Dat is dan ook de reden waarom ik klanten vaak eerst calorieën laat tellen en dan overschakel naar ad libitum diëten. Je moet eerst inzicht krijgen in welke producten behoren tot eiwitrijke, vetrijke – of koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Of een product calorierijk is of juist niet. Weet jij niet wat ik bedoel met vetten, koolhydraten of eiwitten dan raad ik je aan om mijn voedingslessen te volgen. Klik op deze link voor meer info:https://www.fitbycaro.be/diensten/

Bij ad libitum diëten willen we zo veel mogelijk kunnen eten voor zo weinig mogelijk calorieën. We moeten dus rekening houden met VOEDSELVOLUME!!! Hoe minder calorieën een product heeft per 100g, hoe verzadigender dat product is. Daarnaast is het belangrijk voor vrouwen om te weten dat ze sneller verzadiging ervaren bij vetten tegenover mannen. De voorkeur gaat ook naar producten die vezelrijk zijn, want ook dat werkt verzadigend. Voldoende eiwitten eten is niet enkel belangrijk voor het herstel van je spieren, maar ook dit werkt verzadigend. Overdrijf niet! Er is namelijk nog geen voldoende bewijs dat een eiwitinname hoger dan 1,6g/kg/dag nodig is om jouw verzadiging te maximaliseren.

Vroeger dacht men steeds dat de glycemische index (GI) ook een grote invloed had op jouw verzadiging. Het is vooral een MYTHE dat bloedsuikerwaarden een invloed zouden hebben op jouw eetlust! Producten met een hoge GI zijn meestal minder verzadigender, maar dit heeft niks te maken met de fluctuaties in de bloedwaarden. Dit is vooral omdat ze de beloningspaden in ons brein zeer hard triggeren en zeker als het smaakvolle producten zijn zoals bv roomijs.

Je gaat dus leren om te eten tot je verzadigd bent en niet tot je hele bord effectief leeg is 😉 Let op: er is ook nog een verschil tussen nog niet voldoende verzadigd zijn of ‘een goestingske’! Ook dat is belangrijk om bij jezelf goed te leren aanvoelen. Heb je nu echt nog honger of heb je gewoon nog zin om te eten.

Wil jij leren hoe je een ad libitum dieet aanpakt? Heb jij interesse in meer info zodat je kan leren hoe jij zelf kan bepalen welke voedingsmiddelen nu verzadigend zijn en welke niet? Neem dan deel aan de voedingslessen en krijg er daarbovenop nog een voedingsschema bij op maat! Dit voedingsschema kan dus ook een ad libitum schema zijn volledig op maat van jouw doelen en eetgewoonten. Klik op deze link als je een gratis intake gesprek wilt boeken:https://www.fitbycaro.be/contact/

Leave a comment