Kan je jouw metabolisme versnellen?

Kan je jouw metabolisme versnellen?

1.     Wat bedoelt men met ‘metabolisme’?

Metabolisme = stofwisseling, het is de omzetting van voedsel in ons lichaam d.m.v. allerlei processen.

Eerst en vooral bestaat er iets zoals jouw basaal rustmetabolisme (BMR) dat is de energie die je verbruikt tijdens je slaap om essentiële functies te onderhouden. Wanneer je slaapt zal je hart nog steeds blijven pompen, je zult nog steeds ademen, je bloed stroomt door je lichaam, enzo. Al de energie dat je lichaam hiervoor nodig heeft noemt men jouw BMR.

Jouw BMR zorgt voor 60-70% van jouw dagelijkse energieverbruik. Daarnaast zorgt de thermogenese door voeding voor zo’n 8-10% en jouw fysieke activiteit voor 20-30% van jouw dagelijkse energieverbruik. Met de thermogenese bedoelen we de TEF (= thermisch effect van voedsel) en d.w.z. de hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens het verteren van voeding. De som van deze drie delen vormt eigenlijk jouw metabolisme.

De term ‘metabolisme’ wordt vaak ook gebruikt in plaats van de term ‘energiebalans’. De energiebalans zal ervoor zorgen of je in gewicht aankomt, afvalt of op hetzelfde gewicht blijft. Je kan in een positieve energiebalans verkeren en dan eet je meer dan dat je verbruikt en zul je aankomen. Daarnaast kan je ook in een negatieve energiebalans verkeren en dan verbruik je meer dan dat je consumeert en zul je afvallen.

2. mannen V.S. vrouwen

Vrouwen hebben een glycogeen – en eiwitsparender metabolisme t.o.v. mannen. Concreet wil dit dus zeggen dat ze minder koolhydraten (suikers) en eiwitten in hun dagdagelijks voedingspatroon nodig hebben tegenover mannen. Vrouwen verbranden meer vet en minder koolhydraten en eiwitten als ze op éénzelfde intensiteit dezelfde activiteit zouden doen. Bv Persoon A (een man) gaat 20 minuten op de crosstrainer op niveau 2 en persoon B (een vrouw) doet net hetzelfde, dan zal persoon B meer vet verbranden t.o.v. persoon A.

 

3.     Snel V.S. traag metabolisme

Hoe komt het nu dat sommige mensen precies nog maar naar eten moeten kijken en ze al bijkomen en anderen, maar blijven eten en niks bijkomen? Dit heeft vaak te maken met de ‘NEAT’, hiermee bedoelen we allerlei en vooral onbewuste, spontane bewegingen die je doet bv in de zetel zitten en met je voet wiebelen, rondwandelen tijdens telefoneren, … .

NEAT = non – exercise activity thermogenesis.

De termen traag en snel metabolisme zijn dus niet helemaal correct. Als de persoon die alles zogezegd kan eten zonder bij te komen eens een hele dag in de zetel zou zitten en hetzelfde eten als anders, dan zal deze persoon bijkomen.

NOTA: dit gaat natuurlijk om personen zonder medische aandoeningen. Soms kunnen schildklierproblemen e.d. hier ook een rol inspelen.

4.     Kan ik mijn eigen metabolisme ‘versnellen’?

Door meer spiermassa op te bouwen zul je je BMR (basaal rustmetabolisme) versnellen. Je zal dan in rust meer verbruiken tegenover de periode dat je minder spiermassa had. Door aan krachttraining te doen kan je dus wel je metabolisme ‘versnellen’.

Als je al aan krachttraining doet kan je wel nog iets doen om je metabolisme een extra BOOST te geven! Je kan namelijk je ‘dieet’ (lees: dagdagelijkse voedingsgewoonten) verbeteren! Hier zal je dan de TEF (= thermisch effect van voedsel) vergroten. Sommige voedingsproducten hebben een hogere TEF t.o.v. andere producten. Tenslotte is ook de kwaliteit en de duur van jouw slaap zeer invloedrijk op jouw metabolisme. Je zal minder vet verbranden als je een slaaptekort hebt.

 

Heb jij nog vragen over metabolisme of vetverlies? Wil jij hulp bij het bereiden van kwalitatieve maaltijden of het verbeteren van jouw slaap? Neem dan gerust eens contact met me op via deze link:https://www.fitbycaro.be/contact/

 

Leave a comment